KEK CHIFFON KELADI
Bahan A:-
· 6 kuning telur (gred A)
· 150 g gula halus
· 100 ml pati santan (guna santan kotak)
· 100 ml minyak jagung/masak
· 70 ml air
· 225 g tepung gandum*
· 1 1/2 camca teh baking powder*(*diayak bersama)
· 1 camca teh perisa keladi
· 1/2 camca teh pewarna ungu
· Secubit garam
Bahan B:-
· 6 putih telur (gred A)
· 135 g gula halus
· 1/2 camca teh cream of tartar
Cara-cara
1. Satukan bahan2 A dan kacau hingga sebati, x perlu pukul.
2. Dalam bekas lain pukul putih telur hingga kembang n masukkan cream of tartar. Pukul lagi masukkan sedikit2 hingga habis n pukul hingga betul2 kental.
3. Masukkan adunan B ke dalam adunan A, gaul kaedah kaup balik. Tuang dalam acuan chiffon.
4 . Bakar dalam oven pada suhu 175C, selama 30 - 35 minit. Setelah masak terbalikkan acuan , biar sampai sejuk.
5. Bila kek betul2 sejuk, sisip tepi acuan dgn pisau kecil, tanggalkan acuan dan sisip juga bahagian dasar acuan dan boleh alihkan kek ke pinggan. Potong dan hidangkan.